Telefon
WhatsApp

Kaliteli Hizmet, Güvenilir Ödeme ve Hızlı Teslimat Güvencesi..

İLETİŞİM

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping nedir dediğimizde, Dropshipping’in Türkçe’deki karşılığı “stoksuz satış” demektir. Dropshipping mantığında satıcı firma olarak siz, ürünü kendi bünyenizde stoklamazsınız. Online platformdan gelen siparişler üzerine ürünlerinizi tedarikçinin deposundan kullanıcılara satarsınız. Bir başka deyişle, size ait olmayan bir ürünü karınız ile birlikte kullanıcıya satışa sunma politikasıdır Dropshipping. Dropshipping için neye ihtiyaç var derseniz eğer, öncelikle her işte olduğu gibi bu işte de disiplin şart. Doğru niş yani ihtiyaçları aynı olan müşteriler ve doğru ürüne odaklanmalısınız. Tabii ki bu işi yaparken planlı ve programlı hareket etmek zorundasınız.

Dropshipping, XML entegrasyonuyla uygulanır. XML entegrasyonu sayesinde tedarikçi firma, satılacak ürünlerin fotoğrafının, ürün bilgilerinin ve fiyatlarının yazılı olduğu belgeyi size gönderir ve siz de bu dosyaya göre ürünlerinizi tedarikçi firmadan çekersiniz. Dropshipping pek çok yönden avantajlıdır. Özellikle e-ticaret hayatına atılmak istiyorsanız çok fazla sermaye gerektirmeyen bu yöntem ile hem internet dünyasında ticarete adım atabilir hem de fazla yüksek maliyetlerden kaçınabilirsiniz. Bunun yanı sıra;

Ürünlerinizi depolamak için bir depoya ihtiyaç duymazsınız. Böylelikle maliyetiniz de düşer.
Ürünü satmadan önce tedarikçiden ürünü satın almanız gerekmez. Siz, müşterinin zaten daha önce satın aldığı bir ürünü satarsınız.
Müşterileriniz ve tedarikçileriniz ile rahatça iletişim kurabileceğiniz bir ortamdaysanız dizüstü bilgisayarınızla dünyanın neresinde olursanız olun, bir tık ile her şeyi yönetebilirsiniz.
Birden çok tedarikçiyle çalışabilirsiniz.
Şirket kurma zorunluluğunuz olmaz. Dropshipping sayesinde siz sadece ürünleri satmak için tüketicilere yardımcı olursunuz, geri kalan her şey tedarikçinin sorumluluğundadır. Vergi de dahil.
Dropshipping’in avantajları bunlar diyebiliriz. Ancak Dropshipping’in dezavantajları da var. Dezavantajlarına da şöyle bir göz atalım.
Ürünü tedarikçiden temin ettiğiniz için maalesef kar marjınız düşük. Dropshipping ile sadece sattığınız ürün başına tedarikçi firmalardan komisyon ücreti alabilirsiniz.
Ürünleriniz tedarikçinin deposunda yer aldığından stoklarınızı her an kontrol edemiyorsunuz. Bu da elinizde olmayan ürünleri tüketiciye satabilmeniz demek oluyor.
Tedarikçiden kaynaklı bir sorun olduğunda müşteri ile doğrudan siz muhatap oluyorsunuz.
Dolayısıyla siz bir yandan satıcı iken bir yandan da müşteri olduğunuzu varsayarak iki taraflı düşünmek ve düzenli olarak stok durumlarını ve fiyatları takip etmek durumundasınız. Dropshipping yapmak için Amazon, tercih edilen platformlardan bir tanesi. Amazon’da Dropshipping nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli, avantajları ve dezavantajları nelerdir birlikte göz atalım.

dropshipping, dropshipping nedir, dropshipping nedir nasıl yapılır, amazon dropshipping, dropshipping türkiye, dropshipping için yapılması gerekenler,
Amazon Dropshipping
Amazon dropshipping mantığı, bir ülkedeki Amazon mağazasından ürünleri alıp bir başka ülkedeki Amazon mağazasında ürünleri satmaya dayanıyor. Amazon dropshipping yapmanıza izin veriyor ancak sizden kaynaklı bir sorun olduğunda müdahale etmezseniz mağazanız kapanabiliyor. Tabii ki Amazon’da dropshipping yaparken Amazon sizden sattığınız ürünleri fatura olarak görmek istiyor. Amazon ile dropshipping yapmak için şirket olmanıza gerek yok. Bireysel olarak da mağaza açabiliyorsunuz. Mağaza açmak için ise Amazon sizden uluslararası ya da İngilizce bir kimlik istiyor. Yani bu ne demek diyecek olursanız; bir pasaport, ehliyet ve kimlik kartı demek oluyor.

Bunlardan herhangi biri olduğunda Amazon’da kolaylıkla mağaza açabiliyorsunuz. Amazon’da hesabınızı açtıktan sonra ürün satışından gelen ücretleri tahsil etmek için Amerika’da bir banka hesabı açmak zorundasınız. Bunun yanı sıra Amazon mağazanızın aylık ücretini ödemek için bir kredi kartı da gerekiyor ve tabii ki adresinizi teyit etmek için de Amazon, sizden kayıt olurken girdiğiniz adresle aynı olan bir banka hesabı istiyor. Bu şartları sağladığınız takdirde Amazon dropshipping yapmaya başlayabiliyorsunuz. Amazon mağazanıza ürün bulmak ise mağazanızı hangi ülkede açtığınıza göre değişiyor.

Sonuçta her ülkenin kendine göre satacağı ya da o ülkedeki kullanıcıların satın alacağı ürünler bulunuyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Bir de bulduğunuz ürünlerin marka ihlaline neden olmamasına özen göstermelisiniz. Amazon’da dropshipping yapmanın dezavantajları da var elbette. Amazon bu konuda bazı kısıtlamalar getiriyor. Amazon’da dropshipping her türlü sorumluluk sizin üzerinizde oluyor. Eğer sıkıntılı giden bir durum var ise Amazon sayfanızı kapatabiliyor. Bu sebeple doğru ürün seçiminden müşteri memnuniyetine kadar Amazon’un kurallarını iyi öğrenmeli ve sizden beklentilerini yerine getirmelisiniz.

Dropshipping Türkiye
Dünyanın her yerinden dropshipping yapabileceğiniz gibi Türkiye’den de yapabilirsiniz. Türkiye’den de dropshipping yaparken dikkat edeceğiniz kurallar da aynı olacaktır. Dropshipping’i web sitesi kurarak da yapabilirsiniz. Web sitenizi kurmak için Wordpress gibi platformlardan yararlanabilirsiniz. Wordpress nedirderseniz, blog, haber ya da ticaret gibi amacınıza göre sitelerin kurulduğu ve içeriklerin yayınlandığı, kolay kullanımı olan bir platformdur. Wordpress üzerinden site kurduysanıze-ticaret yazılımları olarak Woocommerce eklentisi ve benzer yardımcı eklentiler kullanabilirsiniz.

amazon dropshipping, dropshipping türkiye, dropshipping için yapılması gerekenler,

Domainve alan adı alıp sitenizi kurduktan sonra yapmanız gereken ürünlerin fotoğrafını ve açıklamalarını sitenize eklemek oluyor. Ürünlerinizi ekledikten sonra ürünlerinizin tanıtımını yaparak işe başlayabiliyorsunuz. Burada da biraz dijital pazarlama anlamında kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Enstitü online eğitimler bölümünde e-ticaret ile ilgili site kurmadan pazarlamaya kadar farklı konularda hazırlanmış pek çok eğitimden yararlanabilirsiniz. Sipariş geldikten sonra tedarikçiden ürünü temin ediyorsunuz. Türkiye’de dropshipping yapmanıza yardımcı olan Hepsiburada, Gittigidiyor gibi platformlar da bulunuyor.

Bu platformlardaki tedarikçilerle iletişim kurarak yine aynı şekilde dropshipping yapabiliyorsunuz. Dropshipping yaparken ödemeyi almak için kullanılan PayPal maalesef ülkemizde aktif değil. Bunun için başka banka hesaplarına ya da yurtdışı menşeili bir bankadan hesap açtırabilirsiniz. Tabii bunun da şöyle bir dezavantajı bulunuyor, özellikle ABD’deki bankadan hesap açtığınızda oradaki hesabınızdan Türkiye’de bulunan bir hesabınıza para transferi yapmak biraz maliyetli oluyor. Bu yüzden paranızı biriktirdikten sonra Türkiye’deki hesabınıza aktarmanız gerekiyor.

Türkiye’den dropshipping yaparken elbette bazı dezavantajlar da var. Örneğin ABD ve Çin gibi yerlerle ülkemizde bulunan saat farkı. Tedarikçilerinizle kontakt kurarken saat farkını iyi ayarlamanız gerekiyor. Bir diğer dezavantajınız ise dil. İngilizcenizi belli bir ölçüde geliştirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde iletişim problemleri doğabiliyor.

Türkiye’de eğer şirket kurmadan dropshipping yapıyorsanız banka hesabınıza fazla nakit para akışı sağlandığında bankanız tarafından hesabınız incelemeye alınıyor ve ileriki yıllarda vergi borcunuz çıkabiliyor. Yani bankalar sizin kazandığınızı görünce sizden vergi talep ediyor. Bazen ilk yıllarda bankalar vergi borcunuzu fark etmeyebiliyor ancak sonraki yıllarda fark edildiğinde faize binmiş bir şekilde vergi borcuna sahip olabiliyorsunuz. Bu duruma dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

Dropshipping Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dropshipping yapmak için dikkat edilmesi gerekenler başında tedarikçiyle sürekli iletişim halinde olmak geliyor. Genelde ürün siparişi yazılımlar sayesinde tedarikçiye otomatik olarak yapıldığı için ürünlerin stoğu ve kalitesinin kontrolü biraz zor olabiliyor. Tedarikçinin kalitesindeki düşüşü müşterilerden önce siz fark etmelisiniz.

İkinci önemli kural ürünlerin stok durumunu kontrol etmenizdir. Eğer tedarikçinizde de stok kalmamışsa farklı bir tedarikçi bulabilirsiniz. Ama bu durum da zamanınızın boşa gitmesi ve müşterilerinizin beklemesi demek. Bu yüzden bu durumu kontrol altına almanız gerekir. Önemli kurallardan bir tanesi de müşteri memnuniyetidir. İster e-ticaret yapın, ister normal ticaret yapın müşteri memnuniyetini kesinlikle önemsemeli ve ön planda tutmalısınız.

dropshipping, dropshipping nedir, dropshipping nedir nasıl yapılır, amazon dropshipping, dropshipping türkiye,

Çünkü müşteri memnuniyeti sizin ayakta kalmanızı sağlayan en önemli şeydir. Ürünlerinizden, davranışınızdan memnun olmayan müşteri bir daha sizin mağazanızdan alışveriş yapmaz. Ürünleri size iade edebilir, hatta bankaya ve ödeme altyapınıza sizi şikayet edebilir. Böylelikle her türlü zarara uğrayabilir, hatta iflasın eşiğine gelebilirsiniz.

Bir diğer kural ise ürünü sattıktan sonra alacağınız ödemelerin altyapısıdır. Tek bir ödeme yöntemine odaklanmayın. Ödeme altyapınızda sorunlar olduğunda başka ödeme altyapılarınızdan ödemeler alabilirsiniz. Ürün satışlarından kazandığınız para sizin karınız olmadığı için büyüdükçe vergi vermeniz de gerekiyor. Bu tür hesaplamaları iyi yaparak banka hesabınızda belli bir miktar bakiye bırakmanız vergi zamanı geldiğinde gecikme faizine yakalanmanızı önleyecektir. Verginiz dropshipping için kurduğunuz şirketin şahıs ya da kurumsal oluşuna, ürünlerinizi sattığınız müşterilere, şirket ortaklarının bulunduğu yere, şirketin kurulduğu ülkeye kadar farklılık gösterebilir.

Dropshipping nedir, nasıl yapılır genel hatlarıyla dikkat etmeniz gerekenler bunlar. Dropshipping, e-ticarete başlangıç aşaması olarak iyi bir yöntem olabilir. Ancak kurallarını bilmek, riskleri en aza indirmek açısından önemlidir. Enstitü bünyesindeki online eğitimlerden e-ticaret kursu ile e-ticareti ve dropshipping’i ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Dropshipping nedir, nasıl yapılır?

Dropshipping nedir dediğimizde, Dropshipping’in Türkçe’deki karşılığı “stoksuz satış” demektir. Dropshipping mantığında satıcı firma olarak siz, ürünü kendi bünyenizde stoklamazsınız. Online platformdan gelen siparişler üzerine ürünlerinizi tedarikçinin deposundan kullanıcılara satarsınız.

Dropshipping’in avantajları nelerdir?

Dropshipping pek çok yönden avantajlıdır. Örneğin, dropshipping yaparken şirket kurma zorunluluğunuz yoktur. Az maliyetle dropshipping yapabilir, birden çok tedarikçiyle çalışabilirsiniz.

Dropshipping yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Dropshipping yapmak için dikkat edilmesi gerekenler başında tedarikçiyle sürekli iletişim halinde olmak geliyor. İkinci önemli kural ürünlerin stok durumunu kontrol etmenizdir. Bir diğer kural ise ürünü sattıktan sonra alacağınız ödemelerin altyapısıdır.