Telefon
WhatsApp

Kaliteli Hizmet, Güvenilir Ödeme ve Hızlı Teslimat Güvencesi..

İLETİŞİM

Siber Saldırılar ve Güvenli İnternet Kullanımı

Siber Saldırılar ve Güvenli İnternet Kullanımı

Günümüzde dünya nüfusunun büyük çoğunluğu internet kullanıcısıdır. Alışveriş yapmak, araştırma yapmak, eğlenmek, iletişim, online eğitimler almak gibi birçok amaçla interneti kullanırız. Dolayısıyla tüm verilerimiz internettedir. Suçlu, tacizci, istismarcı ve teşhirciler de bu ortamda kurbanlarını aramaktadır. O halde güvenli İnternet kullanımı için bazı önlemler almak gerekir.

 

Güvenli İnternet Hizmeti
Çocukların ve yetişkinlerin siber saldırılardan korunması amacıyla ülkemizde gün geçtikçe güvenli İnternet önem kazanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gereken önlemler konusunda tüm Türkiye genelinde ücretsiz olarak güvenli İnternet hizmeti veriyor. Operatörünüzün çağrı merkezini arayarak güvenli İnternet hizmeti alabiliyorsunuz.

Artık hangi sitelere gireceğinizi,hangi insanların veya kurumların verilerinizi kullanacağını kendiniz seçebileceksiniz. Girmediğiniz bir site, yapmadığınız bir işlem başınıza dert olmayacak. Hizmeti aldığınızda kurulum yapmanız gerekmiyor, tamamen ücretsiz ve istediğiniz an vazgeçebiliyorsunuz..

Aileler ve İnternet Kullanımı
İnterneti çocuklar için güvenli hale getirmek önemlidir. Fakat bu yetmez. Anne baba da doğru internet kullanımını bilmeli çünkü çocuklar genelde anne babayı görür ve örnek alır. Yanlış bir örnek görürse o da yanlış yapar. Peki nasıl doğru örnek olunur?
Kurallar belirlenmeli, kurallara önce anne baba uymalıdır. İnternet kullanım zamanı belirlenmeli, bu zamana anne baba da uymalıdır. İnternet haricinde aile içinde etkinlikler düzenlenmeli, birlikte kitap okumak veya spor yapmak gibi aktivitelere zaman ayrılmalıdır. Çocuğun en iyi ve güvenilir arkadaşı anne baba olmalıdır.

Sözde Oyunlar
Oyunlar çocukların sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Çocukların oyunlar sayesinde zihinsel veya fiziksel gelişimini sağlaması beklenir. Fakat çocuklar mavi balina, momo gibi sözde oyunlarla zarar görüyor. Anne baba çocukların yaşına uygun sitelere girip girmediğinden ve etik olmayan davranışlar veya şiddeti özendiren sitelerde olmadığından emin olmalıdır. Çocuğa mahremiyet ve gizlilik bilincini aşılanmalıdır. Yani çocuk gerçek hayatta kimseyle paylaşmayacağı şeyi internet ortamında da paylaşmaması gerektiğini bilmelidir.

Ayrıca çocuğun davranışları yakından takip edilmeli, ders notlarında düşme, ders çalışmak istememe,ruh halinde değişiklik ve iletişim eksikliği olan bir çocuk için dikkatli olunmalıdır. Çocukların ruh sağlığına zarar vermeyen çok sayıda zihin geliştirici oyun sitesi vardır, bu siteler araştırılmalı ve çocuğun oyun oynayacağı zaman bu sitelere girmesi sağlanmalıdır.

 

Güvenli İnternet Günü
2004 yılında bu yana her yıl şubat ayının ilk salı günü Güvenli İnternet Günü olarak kutlanır. Seminer, afiş çalışmaları, panolar, baskılı tişörtler, münazaralar gibi çeşitli etkinlikler yapılır. Güvenli İnternet sitesi üzerinden bireyler, şirketler, okullar çeşitli etkinlikler oluşturabilir. Etkinlik bir dünya haritası üzerine işaretlenir ve tüm dünyada görünürlüğü sağlanır. Ayrıca oluşturduğunuz etkinlik sayesinde sertifika sahibi olabilirsiniz.

Okullarda Güvenli İnternet Günü
Çocuk doğduğu andan itibaren iyi de kötü de yetiştirilebilir. Fakat topluma yararlı birey olması için iyi yönde yetişmesi istenir. Okullar genç neslin yetiştiği, topluma yararlı olacak şekilde eğitim gördüğü kurumlardır. Okullar anne baba ve öğretmen arasındaki iletişimle çocuğun iyi bir şekilde yetişmesi, bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesinde oldukça etkilidir. Ancak çoğu zaman gözden kaçırdığımız, ihmal ettiğimiz bir etki daha var: İnternet. Anne baba üzerine düşeni yapsa da yeterli değildir.

Okulda da güvenli İnternet kullanımı ile ilgili yeterli destek ve bilgilendirme sağlanmalıdır. Çocuğun okulda gününün büyük bir kısmını geçirdiği de düşünülürse okullarda güvenli İnternet eğitiminin bir zorunluluk olduğu oldukça açıktır. Okullar internet konusunda bilinçlenmenin yapılabileceği en etkili yerdir. Okullarda sadece bir gün değil belli aralıklarla sürekli bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bilgilendirme ve etkinliklerin dersler içerisine entegre edilmesi sağlanmalıdır.

Yazılım ve bilişim eğitimleri, bireyleri güvenli İnternet kullanımıyla ilgili donanımlı hale getirmelidir. Aksi halde küçük yaşta bireylerin bilinçsiz kullanım nedeniyle sanal ortamdaki kötü niyetli şahısların etkisinde kalması kaçınılmaz olur.

Güvenli İnternet Nasıl Alınır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gereken önlemler konusunda tüm Türkiye genelinde ücretsiz olarak güvenli İnternet hizmeti veriyor. Operatörünüzün çağrı merkezini arayarak güvenli İnternet hizmeti alabiliyorsunuz.

Aileler İnternet Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli?

Kurallar belirlenmeli, kurallara önce anne baba uymalıdır. İnternet kullanım zamanı belirlenmeli, bu zamana anne baba da uymalıdır. İnternet haricinde aile içinde etkinlikler düzenlenmeli, birlikte kitap okumak veya spor yapmak gibi aktivitelere zaman ayrılmalıdır.

Güvenli İnternet Günü Ne Zaman?

2004 yılında bu yana her yıl şubat ayının ilk salı günü Güvenli İnternet Günü olarak kutlanır. Seminer, afiş çalışmaları, panolar, baskılı tişörtler, münazaralar gibi çeşitli etkinlikler yapılır. Güvenli İnternet sitesi üzerinden bireyler, şirketler, okullar çeşitli etkinlikler oluşturabilir.